Factoren die het risico op een snijongeval beïnvloeden

Er zijn 4 factoren die direct van invloed op het risico op een snijongeval zijn:

  • De werkplek
  • De werkmethode
  • Het materiaal
  • Het materieel (arbeidsmiddelen)
Categorieën maatregelen die het risico op een snijongeval beperken

Om het gevaar van de 4 factoren te beperken kunnen op verschillende niveaus verschillende maatregelen worden ingezet, dit noemen we de “arbeidshygiënische strategie”:

  • Bronmaatregelen
  • Collectieve (technische en organisatorische) maatregelen
  • Individuele maatregelen
Bronmaatregelen

Het nemen van een bronmaatregel zorgt ervoor dat het gevaar compleet wordt weggenomen, bijvoorbeeld door de scherpe randen van platen om te felsen. Bronmaatregelen liggen vaak buiten de mogelijkheden van de bedrijven in de I&I branche. Om hier maatregelen op uit te voeren is overleg met opdrachtgever noodzakelijk. Dit dient voor of tijdens het maken van contractafspraken te gebeuren.

Collectieve maatregelen

Een collectieve maatregel beschermt meerdere personen tegen gevaar. Een voorbeeld van een collectieve maatregel is het goed voorbereiden van werk door het maken van een Taak Risico Analyse (TRA). In deze TRA worden per taakstap gevaren en maatregelen vastgelegd. Technische maatregelen (afdekken van scherpe oppervlakte) hebben voorrang op organisatorische maatregelen (werkinstructie).

Individuele maatregelen

Een individuele maatregel beschermt alleen de persoon die hem gebruikt tegen gevaar. Als monteur ben je daarom zelf verantwoordelijk voor het nemen van individuele maatregelen. Voorbeelden van individuele maatregelen zijn het opvolgen van de instructies, het maken van een LMRA en het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.